Surowce nieorganiczne i mineralne stosowane w przemyśle kosmetyczno-perfumeryjnym

Do produkcji wyrobów kosmetycznych i perfumeryjnych stosuje się bardzo dużo różnorodnych surowców pochodzenia nieorganicznego, mineralnego i organicznego.

Surowce nieorganiczne stosowane w przemyśle kosmetyczno-perfumeryjnym.

Z surowców nieorganicznych wykorzystuje się czyste pierwiastki chemiczne, tj. tlen (O2), ozon (O3), siarkę (S), węgiel (C). Na przykład węgiel w postaci sadzy i węgla drzewnego, ze względu na czarną i aksamitną barwę oraz dobre właściwości kryjące, jest stosowany do wyrobu czarnych tuszy, kredek i pigmentów.

Dwutlenek tytanu (TiO2) — blenda tytanowa — śnieżnobiała substancja, najlepszy i najtrwalszy chemicznie biały pigment, dlatego używa się go głównie do wyrobu kremów, mleczka, past, pudrów, lakierów do paznokci, szczególnie do wyrobów bardzo białych.

Nadtlenek wodoru (H2O2—jego 3-procentowy roztwór nazywa się wodą utlenioną, natomiast 30-procentowy — perhydrolem. Może on występować zarówno w postaci roztworów wodnych, jak i w postaci suchej (pastylki). Związek ten ma bardzo silne właściwości utleniające, dlatego też używa się go do rozjaśniania włosów.

Tlenek cynku (ZnO), tzw. biel cynkowa — biały proszek, nierozpuszczalny w wodzie. Odznacza się bardzo dobrymi właściwościami kryjącymi, chłonącymi i dezynfekcyjnymi. Tlenek ten jest składnikiem pudrów, zasypek, kremów, wyrobów do użytku jedynie zewnętrznego.

Amoniak (NH3), a właściwie jego wodny roztwór, jest składnikiem płynów do trwałej ondulacji, ma działanie przeciwłupieżowe oraz pozwala uzyskać regenerujące pH wyrobu. Stosuje się go przy utlenianiu i farbowaniu włosów. Należy jednak pamiętać, że amoniak ma właściwości drażniące.

Kwas borowy (H3B03) — substancja biała, krystaliczna, o działaniu bakteriobójczym. Jest stosowany jako substancja zakwaszająca, dezynfekująca i konserwująca, np. w kremach i płynach dezynfekujących.

Kwas krzemowy — ma zmienny stosunek składników, w zależności od sposobu otrzymywania, może występować w postaci koloidu lub galaretowatego osadu, który po wysuszeniu tworzy szklistą masę, zwaną żelem krzemowym. Ma zdolność pochłaniania wielu substancji. Jest stosowany do produkcji zasypek i kremów.

Węglan wapnia (CaCO3), tzw. kreda strącona, jest białym, drobno krystalicznym proszkiem. Można stosować go do polerowania przedmiotów oraz jako neutralizator.

Węglan magnezu (MgCO3) charakteryzuje się wspaniałą bielą, zobojętnianiem kwasów, wchłanianiem płynów, właściwościami polerującymi.

Oba węglany wykorzystuje się do produkcji pudrów, past i proszków do zębów oraz niektórych rodzajów kremów.

Węglan sodu (Na2CO3) — biała sypka substancja o właściwościach higroskopijnych, stosowany jako zmiękczacz wody, do produkcji niektórych kremów i mleczka.

Czteroboran sodu (Na2B4O7 • 10 H2O) — zwany boraksem, zmiękcza wodę, ma właściwości konserwujące. Roztworów o znacznym stężeniu boraksu używa się do złuszczania skóry i usuwania piegów. Stosuje się również do produkcji kremów.

Nadboran sodu (NaBO3H2O lub NaBO2 • H2O2) — substancja biała krystaliczna. W temperaturze powyżej 40°C rozkłada się z wydzieleniem tlenu, ma właściwości bielące, zmiękczające wodę. W dotyku jest lekko śliski. Stosuje się go jako dodatek do past do mycia zębów, płukanek do rozjaśniania włosów. Służy do złuszczania naskórka i usuwania piegów.

Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się substancje pochodzenia mineralnego.

Kaolin (H2Al2Si2O8•• H2O) — glinka kaolinowa. Jest to biała substancja, pęczniejąca pod wpływem wilgoci, w roztworze wodnym łatwo się pieni. Ma właściwości chłonne, jest obojętna chemicznie. Roztwory koloidowe, które tworzy kaolin o zdolnościach pieniących, zostały wykorzystane do wyrobu mydeł, zmywaczy beztłuszczowych oraz pudru w płynie. Ze względu na białą barwę i dobrą przyczepność do skóry jest składnikiem wielu pudrów. Stosuje się go również do produkcji barwników mineralnych w pudrach i szminkach.

Bentonit (montmorillonit) — minerał biały, niebieski, różowy, w zależności od domieszek. Jest miękki i tłusty w dotyku, pochłania wodę, pęcznieje, zwiększając kilkakrotnie swoją objętość, tworzy galaretowatą zawiesinę. Z tego względu jest stosowany jako składnik kremów, mleczka, szamponów przeciwłupieżowych, pudrów w płynie.

Talk — minerał o barwie białej, żółtej, zielonkawej, tłusty w dotyku, z łatwością daje się rysować. Ma właściwości silnie hydrofobowe, tzn. zdolność odpychania wody, jest substancją praktycznie niezwilżalną. Do produkcji wyrobów kosmetycznych, takich jak: pudry, szminki do pielęgnacji stóp, jest używany talk bardzo biały i silnie rozdrobiony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *